Nehir ve Bisiklet - içiçe akışlar dizisi 1-

15 Ekim 2016


Kyoto


Yeryüzünün içi ve dışı nasıl tanımlanır bilmem. Gecenin ışıkları, gündüzün soğuğu, gecenin güne doğuşu, kalabalığın hırıltısı, otobüslerin kornası, çivisi çıkan dünyanın çivisi ya da kötülüğün silsilesi, depremin yok ediciliği ya da iç sarsıntıların insanı yıkma gücü, aşıkların birbirini sevişi, elmaların ağaçtan düşüşü, ayakkabıların bağlanışı, sigaranın külünün yerçekimine meydan okuyuşu, ya da çakmağa uzanan bir yabancının ellerinin titreyişi, karanlıkta gözleri parlayan bir adamın sigarasının ışığında kısalan gölgesiyle mesafesi, koşucuların terleyişi ya da aşkların bitişi, dünyanın dönüş yörüngesi ya da insanın bu yörünge etrafında dönüşü nasıl tanımlanır bilmem.

Ben sadece tersine dönen dünyayı bilirim.

Bir kentin dünyayı  yörüngesinde tersine döndürme gücü olduğunu bilirim. Kente aşık olmam bundandır. Dünyanın bu kent karşısındaki çaresizliğini gösterendir dünyanın kentin etrafında döndüğünü bilmek.

Bilinen ne varsa yok eder ve yerine nereden geldiği bilinmeyen bir ışık koyar. Geceleri nehre yansıyan ışıkla aynı ışıktır bu. Çünkü bu kentin nehrinin dili vardır.


Dünyada bir ve tek su hakkınız var deseler, ölümüne susayacaksın deseler, susuzluğunuzu gidereni mi, yoksa ruhunuzu besleyen suyu mu tercih edersin deseler, bu suyu seçeceğinizi bilirsiniz.

Akar dilinden kendi kendine: Kamo-Gawa. Kamo nehri.

Bir ışığın, yeşillerin etrafını saran, dağların üstüne gölge değil de ancak ve ancak aydınlık bırakan bu su birikintisinin akışı, her sabah ve her akşam bu nehri görme şansına eriştiğiniz için yeryüzünün bir yerlerinde hiç bilmediğiniz, hatırlamadığınız bir iyilik yaptığınızı ve bu kentin onun karşılığında ödül olarak size verildiğini düşündürür.

Bu nehrin akışı, içinizden kopan sinek vızıltılarını alır, içine atar, çeker ve yutar. İçinizde her seferinde bir boşluk olması bu vızıltılara ait yerlerin boşalmasındandır. Nehir içinizi yıkar, ve geçer.
Nehir akmaya devam ederken, kırmızı bisiklet nehre akar.



Nehir ve bisiklet dünyada hiç bir iki nesnenin, hiç bir iki canlının birleşeyemeceği kadar birleşmiştir. Öyle bir birleşmedir ki bu, sanki insan onlar için dünya varlığıdır da ne yaparsa yapsın onların dünyasına ulaşamayacaktır.

Bisiklet köprülerden geçer, 7 tane 5 ayaklı köprünün ayaklarının nehre sapasağlam bastığı yerlere baka baka nehrin kıyısına sokulur, sokulur, üzerindeki yeryüzü kişisini bir kenara fırlatır, “sen kente karış” der ve usulca çağıldayan nehrin gökkuşaklarına karıştırır akışını. Şimdi akışlar içiçedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kadına Yönelik Şiddet, 14 Şubat ve Japonya'da kadın-erkek ilişkileri üzerine

Kenzaburo Oe, Kişisel Bir Sorun

Fuji Gölleri ve Fuji Dağı'na Tırmanış